RLB Bank import és összepontozó - Használati útmutató | Athéna

Hogyan importálható a bankszámla kivonat az RLB egyszeres könyvitelbe (Pénztárkönyv és Naplófőkönyv?

 1. Az egyszeres Athéna egy kszlaket.dbf állományt készít (hasonlóan a kimenő számla konvertálóhoz), amit a Könyvelés > Számlák automatikus könyvelése menüpontnál lehet behívni.
 2. A fájl kiválasztása után a táblázat felett a Kiegyenlítések opciót választva jelennek meg a legkönyvelhető kiegyenlítések.
 3. Ha minden rendben van, akkor alul a “Számlák kiegyenlítése” gombra kattintva megtörténik a betöltés.

Hogyan importálható a bankszámla kivonat az RLB kettős könyvitelbe?

Rögzítse a vevő és szállító számlákat, majd az ügyfele internetbankjából töltse le a kívánt időszak bankszámla kivonatát (vagy kérje meg erre az ügyfelét), használja az Athéna RLB Bank összepontozó programot és az összepontozott állományt töltse be az RLB-be. Az egyes lépéseket bővebben kifejtve megtalálja az alábbiakban.

A program használatához előkészület az új RLB kettős könyvvitelben

 1. Vevő és szállító számlák rögzítése, feladása
 2. A sztornózott számlák összevezetése
 3. Bankkártyás vevőknek létrehozott főkönyvi számra a bankkártyás fizetések kiegyenlítése vegyes tételként. Az ezekhez tartozó banki jutalék számlák ráegyenlítése ugyanerre a főkönyvi számra. (Így időszak végén ennek a kartonnak az egyenlege 0)
 4. Esetlegesen azonos nyitott szállító számlaszámok keresése, mert a program elsődlegesen számlaszámra azonosít és ezért esetleg leállhat. Találat esetén a banki feladás idejére a számlaszámot ideiglenesen módosítani kell.
 5. Biztosági mentés készítés! (Alapadatok > Biztonsági mentés > Könyvelés mentése)

Athéna RLB Bank összepontozó program

 1. Partner bankjáról számlatörténet lekérés adott időszakra. Figyelem, a bank kivonat és a számla történet egyes bankoknál hónap végén nincs szinkronban! (Pl. az utolsó napi készpénz felvétel a következő hónap első napján jelenik meg a kivonatban)
 2. Csomagfutárok adatfájljainak összerendezése egy mappába
 3. Az elkészülő RLB import fájlok részére mappa készítés (a program ebben a mappában fog partnerenként egy almappát létrehozni és azon belül minden számlatörténetnek almappát)
 4. Athéna bank összepontozó program indítása
 5. Alapbeállítások: A program első használatakor be kell tallózni az RLB kettős mappát és az elkészített import mappát. Kérjük segítse a munkánkat azzal, hogy engedélyezi az anonim statisztika küldését is.
 6. A program napi használata:
  1. Ügyfél választása a kinyíló ablakból
  2. Könyvelési év választása
  3. Aktuális számla történet betallózása
  4. Banki tranzakció bizonylat szám megadása (Ugyanabban a cégben a sorszám csak egyszer használható)
  5. Ha van csomagfutár, akkor azok mappájának betallózása
  6. Bankszámla főkönyvi számának kiválasztása
  7. Esetlegesen további összepontozási beállítások: szükség esetén értelemszerű változtatása, kitöltése
  8. Banki tranzakció történet beolvasása
  9. Összepontozás kontírozás (Első használatkor akár több percig is eltarthat, a 100% kivárása. Kérem jelezze amennyiben ez negyedórát meghalad!)
  10. Ha a státusz „főkönyvi szám szükséges”: akkor szerkesztés és főkönyvi szám megadása és mentés.
  11. Kontírozási szabályok megadásánál feltétlenül figyelni kell a tartozik vagy követel megadására.
  12. Amennyiben azonos főkönyvi számokat használ különböző cégek könyvelésekor akkor érdemes a „Szabály mentése minden partnerhez” bepipálását elvégezni. Ha nem azonos főkönyvi számokkal dolgozik akkor a pipát ki kell venni. Ezek pl. az adószámlák, bank költség. A program a NAV-os számlaszámok alapján a megadott főkönyvi számra rögzíti a tételt.
  13. Ezt a beállítást csak egyszer kell elvégezni.
  14. Bank-bank közti átvezetés szabályának készítésekor további feltétel hozzáadása szükséges (például az összeg előjele pozitív vagy negatív)
  15. Amennyiben szükséges partner párosítás elvégzése is ajánlott. (Bankkártyás vásárlás esetén pl: ha az eladó Kiss István ev. számlatörténetben 13. sz bolt. Ehhez adott cég banki könyvelésének tapasztalata szükséges)
 7. Ha már csak azok a tételek maradtak fenn párosítás nélkül, amiket mindenképp kézzel kell rögzíteni, akkor nyomjon az RLB import fájl generálására. Az import mappában megjelenik egy mappa, ami a cég azonosítója az RLB-ben. Ezen belül megjelenik az adott számlatörténet fájlnevéből képzett mappa. Ezt a mappát meg kell nyitni. Itt az első, „nem_talalt” vegű fájl tartalmazza azokat a tételeket, amiket nem sikerült összepontozni. Ezt érdemes kinyomtatni, majd kézzel rögzíteni. A második, „nem_talalt_csomagkuldo” vegű fájl, ha van benne adat, akkor ugyanúgy kell eljárni, mint előbb. (Itt érdemes megnézni, hogy minden napra megérkezett-e a futár által küldött fájl. GLS, Sprinter, MPL)

Betöltés az RLB kettős könyvvitelbe

 1. Könyvelés > Automatikus könyvelés csv-ből menüpont megnyitása.
 2. „Fájl kiválasztás” gomb megnyomása és az „rlb_import” végű fájl kiválasztása. Célszerű a módosítás dátumát itt ellenőrizni.
 3. Bizonylat fejléc ablakban a tételeket átnézni. Amennyiben szerepel olyan, ami nem könyvelhető azokat kijegyzetelni, majd a hibát elhárítani, kézzel korrigálni a könyvelésben.
 4. Számlák könyvelése

Szállítói és vevő elszámolások egyedileg

Előfordul, hogy az ügyfél nagyon sok szállítói számlát kell, hogy egyszerre kiegyenlítsen és ezt nem tudja jól jelölni a közleményben, az Athéna pedig a sok nyitott számla miatt nem tudja elvégezni az összepontozást. Van, akinél a vevő számlák okoznak hasonló gondot. Erre a problémára készítettünk egy excel fájlt, amit kitöltve és “csomag futár” fájlként betöltve az összepontozás már könnyen meg tud történni.

 1. Töltse le a fájlt: https://www.athena.hu/rlb-bank-osszepontozo-hasznalati-utmutato/reszletezo_minta.xlsx
 2. Töltse ki értelemszerűen.
  1. A program naponként és partnerenként összesíti az utalásokat és eszerint keresi meg az érintett számlákat a könyvelésben és az utalást a bankszámlatörténetben. A minta példában például a Fiktív Kft-nek 112973 forint lett elutalva 2021.02.25-én.
  2. A Számlaszám(ok) oszlopba a kiegyenlítésre kerülő számlák sorszámait kell írni, akár csak az utolsó pár számjegyük is elegendő. Egy mezőbe több számlaszám is beírható, pl: 2022/453, 2022/576, 978
 3. Tallózza be a fájlt tartalmazó mappát a “Csomag futárok mappája kiválasztása” helyre.
 4. Az “1. Banki tranzakciótörténet beolvasása” gomb megnyomása után a “Csomag futárok” fül alatt ellenőrizhető, hogy sikerült-e a beolvasás.

Kérdése van?

0670/3727339
(hétfőtől-péntekig 8-18 óráig)
Távoli segítségnyújtás AnyDesk-en keresztül
https://anydesk.com/en/downloads