RLB – NAV XML konvertáló | Athéna

Minden gépi számlázó programnak rendelkezni kell az Adóhatósági ellenőrzés adatszolgáltatás menüponttal. Ebben a kívánt időszakra le lehet tölteni a cég által készített kimenő számlákat xml formátumban. E fájl adattartalma a törvényi háttér miatt meg kell, hogy egyezzen a nyomtatott számlakép adataival. (23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet)

A program használatához erre lesz szükség.

Ezt akár e program használója (amennyiben hozzáférése van a partnere számlázó programjához), akár az ügyfele le tudja kérni és továbbítani a könyvelés felé. Változtatás nélküli fájl használható csak. A letöltésnél figyelembe kell venni, hogy általában a számla kiállítás dátumára lehet szűrni, ezért célszerű a partner szokásait figyelembe véve optimálisan nagyobb dátum intervallumot beállítani.

A program képes kezelni az NAV Online Számla rendszeréből letölthető számlákat mind külön XLSX, mind ZIP formátumban.

 1. A NAV Online Számla rendszerbe történő bejelentkezés után a számlák fülön a kimenő számlákat kell kiválasztani.
 2. Meg kell adni a kezdő és vég dátumot (figyelem, csak egy hónap adható meg, többet nem fogad el a rendszer)
 3. Középen alul a zöld színű (fehér alapban zöld szöveg) szűrés gombra kell kattintani.
 4. Alul kihozza az összes olyan számlát, ami az adott időszakon belül készült.
 5. A számláknál az első sor legelején van egy üres négyzet, ide bele kell kattintani. Lesz benne egy zöld pipa és alatta az összes kijelölt számla előtti négyzetbe is tesz egyet. Ezzel jelöljük ki a számlákat.
 6. A táblázat feletti részen kiírja, hogy pl. 18 db számla (hány darab számlát jelöltünk ki) és mellette aktív lesz egy zöld mezőben fehér szöveggel Export szó. Ezt kell megnyomni, elindul a letöltés.
 7. Várni kell egy kicsit, majd átmenni a Szolgáltatások > Dokumentumok menüpontba és onnan lehet az elkészült zip file-t letölteni.

Program használat

 1. A letöltött/megkapott fájlt az elindított Athéna programba be kell tallózni, és az RLB import fájl generálására nyomni.
 2. Megjelenik a kszlaket.dbf fájlt tartalmazó mappa a betallózott fájl mappájában. Jelenleg a program az extrém fizetési módokat nem ismeri: Pl. term. 8Nap átutalás Ekkor az alábbi hibaüzenet jelenik meg: „X tétel konvertálás sikeresen befejeződött, Y tétel hibás!” A hibás tételek egy „_hibas” végződésű fájlba kerülnek. Ezeket kérem jelezze nekünk, hogy ezekkel is bővíthessük a fizetési módokat.

Utómunkálatok

 1. Amennyiben a partner csak belföldi Ft-os értékesítést végez, akkor nem szükséges megnyitni a fájlt, egyből lehet az új RLB kettős könyvelés – vevő számlák automatikus könyvelése – készpénzes számlák automatikus könyvelése/ nem készpénzes számlák automatikus könyvelése pontokban – minimum két lépésben történő feladása. Itt a RLB program leírása alapján válaszható a főkönyvi szám, az ÁFA sorok, és ha egységes, akkor a munkaszám, vagy soronként beírható a különböző munkaszám, számlánként egy. Ezért a feladás akár több lépésben is történhet.
 2. Amennyiben a partner Eurós (egyelőre más devizát nem kezel) számlát állít ki, és külfüldi partnereknek is állít ki számlát, akkor is feladható a kszlaket és módosítható az RLB-ben, de nagyon időigényes.

Eurós és külföldi partnereknek kiállított számlák kezelése

Javasoljuk a LibreOffice ingyenesen letölthető csomagját.

Link: https://www.libreoffice.org/download/download/

Ezzel a dbf fálj megnyitható, változtatható és menthető.

A fájl módosításának lépései: A kszlaket.dbf fájl megnyitása:

 • karakterkészlet: Kelet-Európai (Windows-1250/WinLatin 2)

Az alábbiakat ellenőrizni kell:

FIZMOD,N,1,0 fizetési mód:

 • 1: készpénz
 • 2: átutalás
 • 3: utánvét
 • 5: bankkártya

AFAKOD:

 • 11: 27%
 • 3: 5%
 • 5: Belföldi és 3. országbeli ÁFA mentes értékesítés
 • 4: EU-n belüli értékesítés

Amennyiben nem ezek szerepelnének, úgy ezeket javítani kell. (Egyesével vagy csoportosan)

Ha külföldi partner is van, akkor ellenőrizni kell a közösségi adószámot a KADOSZAM,C15 oszlopban, illetve az országkódot az OKDC2 oszlopot.

A közösségen belülre történő értékesítésnél nem szükséges forintosítani, ezért a program a teljesítés napi MNB árfolyammal számol. Ha nem ezt használja a cég, vagy más árfolyamot tüntet fel a számlán, az árfolyamot és a nettó Ft-os összeget is itt kell módosítani. Az árfolyam oszlopa: ARFOLYAM,N8,4

Az összesítő nyilatkozat ONYILT1,L oszlop, ha termék értékesítés, ONYILSZ,1 oszlop, ha szolgáltatás és ide az IGAZ szót kell beírni.

Ezután menteni kell a módositott dbf fájlt.

A módosított dbf fájl feladása az RLB-be:

Nem készpénzes számlák feladása során kód page kérdésre a felelet: 1250WIN. Ezt csak egyszer kell beállítani.

Innét a feladás megegyezik a fentiekkel. A feladás itt is több lépcsőben válhat szükségessé a használt főkönyvi számok darabszáma, bevallási sorok és munkaszámok miatt.

A fentiek valószínű, hogy első olvasatra bonyolultabbnak tűnhetnek, mint a kézi rögzítés, de szívesen segítünk a begyakorlásnál, és a saját könyvelési tapasztalataink alapján nagyon sok munkaórát spórolhatunk vele.